Bomen snoeien

Om bomen mooi en gezond te houden is het nodig deze regelmatig te snoeien. Hoe gesnoeid wordt is afhankelijk van de boomsoort en de wens. Moet er bijvoorbeeld dode takken worden verwijderd of hangen de onderste takken tegen een dak aan.

Ik kan uw bomen vakkundig snoeien zodat deze mooi en gezond blijven.

Waarom snoeien

Dode en gescheurde takken moeten worden verwijderd om te voorkomen dat schimmels en bacteriën gezonde delen van de boom infecteren. Ook moet er gesnoeid worden als een boom teveel licht of ruimte wegneemt of geen mooie vorm meer heeft. Als fruitbomen regelmatig en goed gesnoeid worden zullen ze veel en mooie vruchten dragen. 

Hoe snoeien

Sommige boomsoorten als wilg, linde en plataan kunnen flink worden teruggesnoeid en toch weer mooi uitlopen. Het terugsnoeien van grote bomen tot een paar zware takken wordt kandalaberen genoemd. Veel boomsoorten zijn echter zeer gevoelig voor zo’n zware ingreep. Bij beuk bijvoorbeeld zal de schors “verbranden” als er ineens direct zonlicht op komt. De boom zal dit niet overleven. Maar ook de eik zal heftig reageren op een dergelijke snoei. Omdat veel takken zijn afgezaagd zal de boom al haar energie dat uit de wortels komt investeren in nieuwe takken. Dit betekent dat overal op de stam en overige takken steile en snelgroeiende takken worden gevormd. Deze takken worden wel zuigers en waterlot genoemd. Omdat deze takken zo snel groeien (de energie moet immmers ergens heen) is de takaanzet niet sterk. Dit betekent dat juist deze takken makkelijk losscheuren bij harde wind en zo een gevaar op zich vormen. 

Voor de meeste boomsoorten is het beter om niet meer dan 25% van de takken in een seizoen te snoeien. Daarbij is het van groot belang dat de snoei zorgvuldig wordt uitgevoerd. Zaag nooit een tak simpelweg doormidden. Op het uiteinde zullen zich een krans van waterlot vormen. Dit komt omdat de sapstroom hier in een “doodlopende weg” is beland. Let er daarom bij het snoeien op dat de sapstroom een alternatief heeft. Dus wanneer een tak zich verder vertakt kunt u rustig meerdere takken afzagen zolang er maar een tak blijft staan. De takken zaagt u kort af zonder de takkrans te beschadigen. De takkrans is de overgang van stam naar tak en te herkennen als een kleine verdikking. De takkrans zorgt ervoor dat de zaagwond na een paar jaar weer mooi is afgesloten. Door de wond af te sluiten beschermt de boom zichzelf tegen ziekteverwekkende schimmels en bacteriën die anders via de wond in de boom kunnen komen. Vanzelfsprekend verwijdert u de takken die in de weg hangen, veel licht wegnemen en de takken die ziek zijn. Ook takken die kris-kas door de kroon groeien en andere takken beschadigen door erlangs te schuren kunt u verwijderen. 

Door bomen goed te snoeien blijven ze gezond en houden ze de gewenste omvang. Met het uitsnoeien van de kroon zal er meer zonlicht doorheen komen. Ook is de boom minder gevoelig voor wind en zal dus minder snel afbreken. Fruitbomen moeten om de paar jaar gesnoeid worden om veel en mooie vruchten te dragen. Voor het rijpen heeft het fruit zonlicht nodig, de kroon moet daarom erg open zijn zodat er veel licht op de vruchten valt. Wanneer de kroon dicht is zullen de vruchten kleiner en minder zoet zijn ook is er een verhoogde kans om schimmels omdat de kroon vochtig blijft. Over het algemeen geldt dat appelbomen graag in een bolvorm groeien en perenbomen in een zuilvorm. Snoei kers en pruim bij voorkeur in de zomer. Dan is de kans het kleinste dat ze een schimmelinfectie krijgen. 

Werkwijze

Wanneer enkel de onderste takken van een boom in de weg hangen maak ik gebruik van een stokzaag. Ik kan hiermee tot op een hoogte van ca. 6 meter takken zagen. Ik maak gebruik van de professionele Japanse stokzaag “Silky Hayauchi”. Dit materiaal garandeert een snelle werkwijze en een mooie gladde zaagsnede. 
In verreweg de meest gevallen klim ik in de boom om deze vanuit de kroon te snoeien. Ik maak hierbij gebruik van een Japanse “Silky Zubat” handzaag van 30 cm. Voor de dikkere takken gebruik ik een accuzaag van Husqvarna die speciaal is ontworpen voor het klimmen in bomen. Een accuzaag heeft verschillende voordelen ten opzichte van een benzinezaag. Een accuzaag maakt weinig geluid. Dit is prettig voor u, uw buren en voor mezelf. Ook wordt dat natuur minder verstoord. Daarnaast is er geen stank en vervuiling van uitlaatgassen.
Om het klimmen makkelijker te maken worden vaak klimsporen gebruikt. Dit zijn scherpe punten aan de schoenen waarmee je tegen de stam op kunt lopen. Nadeel is echter dat de boom beschadigd wordt. Daarom gebruik ik klimsporen enkel voor het vellen van bomen en nooit bij het snoeien van bomen.
Bij het snoeien maak ik enkel gebruik van klimlijnen die geschikt zijn voor de boomverzorging. Afhankelijk van de grootte van de boom gebruik ik een klimlijn van 20 of 40 meter. Met deze lijn klim ik naar de top van de boom. In de top maak ik een uiteinde van het touw vast. Het andere uiteinde gebruik ik om mij her en der in de boom te verankeren en zo al snoeiend door de boom te bewegen. Wanneer de te snoeien takken niet vrij kunnen vallen omdat er iets onder staat maak ik de tak eerst aan een “vanglijn” vast. Zo kan ik de tak rustig laten zakken.