Tuin en Heg

De tuin bepaald voor een groot deel het aangezicht van huis en erf. Om goed te snoeien is het van belang om een onderscheid te maken in de soort, de leeftijd en de standplaats van de beplanting.
Ik kan voor u de jaarlijkse snoei verzorgen en de heg onderhouden zodat u van een mooie tuin kunt genieten.

Tuin

Voor veel planten en struiken is het van belang dat ze regelmatig en op de juiste manier worden gesnoeid. Snoei brengt licht en lucht in een plant. Het licht zorgt ervoor dat er veel bloemen tot ontwikkeling komen en deze lang en vol blijven bloeien. Door een deel van de takken te verwijderen komt er lucht in de plant. Hierdoor wordt hij opener en minder gevoelig voor schimmels. Na de snoei maakt de plant nieuwe takken die in de volgende jaren flink bloeien. Bij bijvoorbeeld de Hortensia kunt u jaarlijks een derde van de plant terugsnoeien zodat hij blijft verjongen en bloeien. Sommige soorten kunnen flink terug worden gesnoeid en zullen ook weer snel uitlopen als u ze kort bij de grond afzaagt. Dit zijn onder andere kornoelje, hazelaar, vlierbes en laurier.

Heg

Het snoeien van een heg is een klus die regelmatig langskomt. Het is mooi om te zien hoe een “ontplofte” heg na een snoeibeurt weer in vorm is en de hele tuin er opnieuw verzorgd uitziet. Let er bij het snoeien op dat u eerst de zijkanten doet en dan pas de bovenkant. Zo kunnen de takjes en blaadjes beter naar beneden vallen en houdt u het overzicht. Ook is het beter om de haag bovenaan iets smaller te snoeien dan onderaan. Zo valt er ook zonlicht op de onderste blaadjes en blijft de heg mooi vol. Hoe vaak een heg gesnoeid moet worden is afhankelijk de soort. Voor een beukenhaag is eens per jaar genoeg, terwijl een laurierhaag erg hard groeit en beter minimaal twee keer gesnoeid kan worden.